Doctors advice?

Jag hittade Dr Ben Goldacre. Inte honnom i egen hög person, men hanns föreläsningar. Han är läkare och skriver om vetenskap och tycker om att berätta när medicinska studier och kliniska försök kanske inte berättar hela sanningen eller är korkade.

 

Han menar att underlagen till många av de studier som görs av nya läkemedel eller annan forskning går ofta inte att få tag i. De är hemliga och om man vill läsa dem så kan du vara tvungen att skriva på någon form av tystnadsplikt. Eftersom det finns så mycket som påverkar resultaten i en undersökning så är det viktigt att få veta hur undersökningen gjorts för att kunna avgöra om resultatet är pålitligt eller inte.

 

Ett exempel som han använder är att The Daliy Mirror skrev om en australiensisk forskningsstudie som visade att olivolja och grönskar kan skydda mot rynkor. I forskningen så hade man titta på människor som äter grönskar och olivolja och jämfört med hur mycket rynkor de hade. Visserligen kan ju olivoljan kanske på verkar antalet rynkor, men det finns så mycket som studien utelämnade. Hur mycket motionerade de? hur stressade var de? Solade de? fick de tillräckligt med sömn? var de högt eller lågt på den sociala hierarkin? hade de genitiska förutsättningar för mycket eller lite rynkor? allt sådant påverkar hälsa och utseende. Just detta exempel visar tydligt problemen med all den forskning som media försöker trycka på oss (och som jag definitivt faller för till och från!). De berättar aldrig hur studierna har genomförts, vem som har gjort dom eller vart pengarana kommer från. Dessutom kan en del dessutom dölja resultat, ta bort de sämsta resultaten och bara visa de bästa. 

 

 

Jag tycker att det är ett jättestort problem och något som borde regleras. Jag tycker att underlagen för forskning borde vara åtkomliga för alla och att det ska vara offentligt vart forskningspengarna kommer ifrån. Jag tycker själv att jag rätt så påläst och kritisk, men jag blir också lurad av glansiga bilder och välskriva artiklar. Om det dessutom är ett läskbolag som betalar forskaren för att undersöka om läsk är farligt och jag dessutom inte kan få reda på hur undersökningen gjort eller vem som betalat för den så verkar det (för i mig alla fall) rätt enkelt att få fram de resultat man vill ha. Det känns inte orimlig att forskaren kommer visa att läsk är säkert och bra att dricka (det är ju det läskebolaget vill ha) för det är ju det han får betalt för att visa och vad skulle kunna hända? Hans forskning är inte offentligt och läskbolaget har ju massor av pengar att skydda honom med, de vill ju dessutom inte att underlagen (som kanske visar forskningen är dåligt genomförd eller fel) ska komma ut. 

 

Så hur mycket ska man lite på sin läkare som föreslår ett piller? Läser hen på om läkemedlet? Vet hen verkligen hur undersökningarna har gjorts och om det kan passa mig? Jag tror att många läkare är väldigt dukta och pålitliga, men de är fortfarande människor och kan inte kunna allt. Jag vill veta vad jag stoppar i mig och inte bara lyssna på läkaren. Då är artiklar på internet (lästa med ett mycket kritisk öga!), fass och bipacksedeln en bra utgångspunkt, i alla för min egen del.  

 

Sådant här funder jag på mina helger. Inte så upplyftande kanske, men tänkvärt! Som ni märker är det mycket länkar till TED och youtube, så lyssna, läsa och tänk själv. Jag är bara en glad amatör som gillar att dela med mig av sådant jag hittar och som jag tycker är intressant, i rent underhållningssyfte. 

 

 

http://www.ted.com/talks/ben_goldacre_battling_bad_science 

https://www.youtube.com/watch?v=6gaQb7GzZFQ

https://www.youtube.com/watch?v=RKmxL8VYy0M

(Alla är på engelska, ej textat och han pratar fort ...) 

 




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Northern Sunshine

Jag delar med mig av mina tankar om mat, hälsa, att njuta av livet och att må bra.

RSS 2.0